Goedkoper model Tesla: wanneer komt de Model 1 of Model 2?

De kans is klein dat Tesla in 2023 de Model 2 aankondigt. Deze Model 2 zou de nieuwe instapper moeten worden met een prijskaartje van slechts 25.000 dollar.

“Binnen drie jaar kunnen we een 25.000 dollar auto bouwen, die volledig autonoom rijdt”, zei Elon Musk tijdens Battery Day in 2020. Twee jaar geleden leek dit geen utopie, maar inmiddels weten we dat de kans klein is dat er op korte termijn een Model 2 komt. Dit heeft te maken met het tekort aan grondstoffen en de stijgende prijzen. De vraag naar nieuwe Tesla’s (Y, 3, S en X) is nog steeds zeer groot en de levertijden zijn erg lang, dus waarom zou Tesla een goedkoper model gaan produceren? Er moeten dan nieuwe productielijnen opgezet worden (waardoor levertijden van andere modellen oplopen) én de winstmarges zijn mogelijk kleiner.

Schets van de nieuwe Model 2 (bron: Tesla)

Maar stel dat er een Model 2 komt. Wat kunnen we dan verwachten? Wat is het bereik? Krijgt de auto in Europa een prijskaartje van 25.000 euro?

Hoe duur is de Tesla Model 2?

De Tesla Model 2 gaat de concurrentie aan met kleinere EV’s, zoals de Skoda Citigo-e iV, Seat Mii Electric en de Renault Zoe. We verwachten dat het prijskaartje in Europa iets hoger is dan 25.000 dollar, namelijk eerder richting de 30.000 of 35.000 euro. De Model 3 is namelijk ook iets duurder in Europa. Als 30.000 of 35.000 euro haalbaar is, dan is de Model 2 een interessante auto voor veel particulieren die de Model 3 iets te duur vinden.

Hoe ziet de Tesla Model 2 er uit?

De auto zal er waarschijnlijk compacter uit gaan zien dan de Model 3. Wellicht lijkt de Model 2 meer op een hatchback. Hatchbacks zijn namelijk zeer populair in Europa en Azië. Mogelijk wordt de auto op een nieuw platform gebouwd, aangezien er een andere accutechniek ingezet wordt.

Gaat de Model 2 ook echt Model 2 heten?

Nee, dat is niet zeker. De Model 3 zou eigenlijk Model E gaan heten, omdat Elon Musk graag het woord ‘SEX’ wilde (Model S, Model E, Model X). Toch is Model E in de VS al geregistreerd door Ford als handelsnaam, dus maakte Elon Musk van de E een 3. S3X dus. Later is de Model Y aangekondigd en werd het dus S3XY. De letters en cijfers hebben verder geen betekenis, dus de instap-Tesla heet straks misschien wel Model 1, Model 2, Model N of Model U of… verzin het maar.

Wat is het bereik van de Model 2?

Elon Musk vindt 400 tot 480 km (250 tot 300 mijl) realistisch bereik de ‘sweet spot’ als het gaat om elektrisch rijden. De verwachting is dat de Model 2 een minder groot bereik heeft, waardoor het voor potentiële kopers interessant is om te upgraden naar een Model 3 of Y met meer bereik. De verwachting is dan ook dat de Model 2 een bereik zal hebben boven de 200 mijl. Dat komt neer op minimaal 320 kilometer.

Zijn er andere verschillen met de Model 3?

We verwachten dat de Model 2 op veel vlakken iets inlevert ten opzichte van de Model 3, vooral als het gaat om bagageruimte, bereik (accu), speakers en ruimte in de auto. We verwachten dat op sommige onderdelen niet wordt bezuinigd, zoals het touchscreen en de stoelen. Tot nu toe zijn dit allemaal aannames. Het is wachten totdat Elon Musk een aankondiging doet.