Wanneer komt de Tesla Model Y in Nederland?

De Tesla Model Y is inmiddels al te configureren via de website van Tesla, maar wanneer wordt deze auto geleverd?

Op de website van Tesla is de verwachte levertijd te zien. Op dit moment (mei 2021) is de verwachte levering eind 2021. We verwachten dat Tesla deze leverdatum wil halen, aangezien het bijtellingstarief na 2021 aanzienlijk omhoog gaat. Ook in Duitsland en andere omliggende landen is de leverdatum eind 2021. Als eind 2021 niet te realiseren is in alle landen, dan is de kans groot dat Nederlandse leveringen voorrang krijgen (i.v.m. bijtelling) en dat in andere Europese landen pas begin 2022 wordt geleverd. Dit is natuurlijk een aanname, maar we hebben in het verleden vaker gezien dat Tesla goed kijkt naar de fiscale regels. Zo werden eind 2020 veel Chinese M3’s geïmporteerd om aan de vraag te voldoen. Een jaar eerder slaagde het Amerikaanse bedrijf er in om in één maand ruim 11.000 Model 3’s op Nederlands grondgebied te zetten.

De Model Y gaat in de nabije toekomst geproduceerd worden in Giga Berlin, een gigantische fabriek nabij Berlijn. Naar verwachting opent deze fabriek begin 2022. Dit biedt veel voordelen. Stel, de productie start eind in 2022, dan kunnen voertuigen ook snel geleverd worden. De auto’s hoeven niet verscheept te worden vanuit China of de VS. Doordat de transportkosten dalen en de productiekosten afnemen, verwachten we dat verschillende modellen begin 2022 – net nadat het bijtellingstarief stijgt – enkele duizenden euro’s goedkoper worden aangeboden. Dit moet ook wel, want er komen veel nieuwe ev’s op de markt met prijzen onder de ‘psychologische’ 45k- en 40k-grens.

De Model Y

Toch moeten we ook realistisch zijn. Het kan zijn dat de eerste leveringen van de Model Y pas in 2022 plaatsvinden in Nederland. Alles hangt af van de bouw van Giga Berlin. Gelukkig kun je kosteloos annuleren. Wil je een Model Y reserveren, dan betaal je eenmalig 2.000 euro. Annuleer je een Model Y, dan betaalt Tesla het bedrag terug.

Lees ook ons artikel over de verschillen tussen de Model 3 en Model Y. Als de Model Y niet op tijd geleverd kan worden – en bijtelling heel belangrijk voor je is – dan is het misschien een idee om alsnog voor de Model 3 te gaan.