Wanneer Tesla’s 12v accu vervangen? Gemiddeld na 3 tot 5 jaar

Tesla’s hebben een 12 volt accu aan boord. In oudere modellen is dit een loodaccu met water, zwavelzuur en lood. Nieuwere Tesla’s profiteren van een 12V lithiumionaccu.

Er rijden al veel Tesla’s rond met een tweede of zelfs derde 12V accu. De 12V accu moet op een bepaald moment namelijk vervangen worden. Gemiddeld is dit na ongeveer drie tot vijf jaar. Dit kun je zelf doen (bekijk bijvoorbeeld een tutorial), maar veel Tesla-rijders laten hun 12V accu vervangen bij een Service Center of bij een lokaal autobedrijf. Houd rekening met een prijskaartje van ongeveer 100 tot 150 euro voor een nieuwe 12V accu en 100 euro voor installatie van de accu. Een originele Tesla accu kost wel een paar tientjes meer dan een aftermarket 12v accu.

Wanneer moet ik de 12V accu vervangen?

Dit verschilt. Lithiumionaccu’s gaan namelijk langer mee dan de oudere loodaccu’s. Het goede nieuws is dat je er niet druk om hoeft te maken. Tesla stuurt namelijk een (push)bericht als het tijd is om de 12V accu te vervangen. Toch kan het zijn dat je al eerder problemen merkt. De 12V accu is namelijk verantwoordelijk voor een aantal functies, zoals lampen, ruitenwisservloeistof spuiten, ruitenwissers en het centrale beeldscherm. Merk je dat de ruitenwissers niet goed werken of is het beeldscherm zwart? Dan het mogelijk tijd om snel de 12V accu te vervangen.

Als je graag wil testen of je 12 volt accu nog goed werkt, zou je ook in het ‘verborgen’ Service-menu kunnen kijken. Hoe je daar komt, zie je in de video hieronder:

Is je Tesla ouder dan drie jaar, dan is het sowieso niet verkeerd om een keer een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Bij een Service Center helpen medewerkers je graag verder. Zij kunnen dan ook de staat van de 12 volt accu controleren. Zo weet je zeker dat je niet ergens strandt.