Wat als een supercharger station vol of bezet is?

Het komt zelden voor dat er geen enkel vrij plekje is bij een supercharger station. Maar wat moet je doen als je toch geen plekje kunt vinden?

De meeste supercharger laadstations hebben tientallen oplaadplekken. Zo nu en dan zijn er piekmomenten en is het mogelijk dat er geen enkele vrije laadplek is. Denk bijvoorbeeld aan supercharger stations langs populaire wintersportroutes of op zwarte zaterdag. Ook in de spits kan er sprake zijn van een korte wachttijd.

Is er geen enkele laadplek en staat er niemand te wachten? Wacht dan vooraan bij de ingang van het supercharger parkeerterrein. Andere Tesla’s kunnen dan aansluiten, waardoor er zich een wachtrij vormt. Op het moment dat je aankomt en er zijn al meerdere wachtenden, dan kun je gewoon in de rij aansluiten.

Rijd niet alvast het supercharger parkeerterrein op, want daarmee blokkeer je andere auto’s die willen wegrijden. Op die manier frustreer je andere Tesla-rijders die al langer wachten en wel netjes een rij vormen.

De meeste auto’s die opladen zullen binnen 30 minuten wegrijden. Dit betekent in de praktijk dat er iedere minuut wel een auto wegrijdt. Als er dus sprake is van een wachtrij van vijf auto’s, dan weet je dat het ongeveer vijf minuten wachten is.

Mijn accu is bijna leeg, help!

Met meer dan 4% accu kun je nog makkelijk een half uurtje wachten. Heb je 0%, 1% of 2% accu en staat er een lange wachtrij? Dan is het netjes om even naar de eerste persoon in rij te rijden en de situatie uit te leggen. De meeste elektrische rijders snappen het probleem en laten je voorgaan.

Moeten we in de toekomst rekening houden met langere wachttijden?

We weten niet wat de toekomst brengt, maar Tesla opent steeds meer nieuwe laadstations en breidt bestaande laadstations regelmatig uit. Dat zijn positieve ontwikkelingen. Daarnaast kunnen steeds minder mensen gratis laden (zoals in de beginjaren), stijgen de tarieven en is het mogelijk om steeds sneller te laden. Ook deze factoren hebben invloed op de bezetting.

In Nederland worden de laatste jaren minder Tesla’s verkocht (o.a. door de ongunstige bijtelling) met als gevolg dat de bezetting niet hard toeneemt. Wel heeft Tesla de laadstations geopend voor andere elektrische automerken, al lijkt dat niet veel invloed te hebben op de bezetting.