Wat betekent het woord Tesla?

Het bedrijf Tesla is vernoemd naar de beroemde uitvinder Nikola Tesla. Hij is bij het grote publiek bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en de belangrijkste componenten van het huidige elektriciteitsnet.

Tesla werd geboren op 10 juli 1856 in Smiljan, Kroatië en emigreerde in 1884 naar de Verenigde Staten om te werken voor Thomas Edison. Tijdens zijn carrière deponeerde Tesla meer dan 300 patenten voor zijn uitvindingen. Enkele van zijn belangrijkste bijdragen zijn onder meer de ontwikkeling van de Tesla-spoel, de transformator, de inductiemotor, de eerste inductiebuislampen (later bekend als de tl-buis), eerste waterkrachtcentrale voor tweefasige wisselstroom, het principe van draadloze energieoverdracht, de meertrapstransformator (tot voor kort in iedere beeldbuis-televisie aanwezig) en een vroege vorm van de ‘theorie van alles’ . Hij maakte ook baanbrekende bijdragen in de velden van robotica, computerwetenschap, nucleaire fysica en röntgenstralen.

Hoewel Tesla’s uitvindingen en ideeën vaak vooruitstrevend waren en niet volledig werden erkend of begrepen tijdens zijn leven, zijn veel van hen sindsdien geïntegreerd in alledaagse technologieën. Tegenwoordig wordt Tesla beschouwd als een van de belangrijkste uitvinders uit de geschiedenis en zijn naam staat synoniem voor de uitvinding van het wisselstroomsysteem dat onze huizen en industrie aandrijft.

Waarom wisselstroom Tesla’s grootste uitvinding was

Alternating current (AC) is een type elektriciteit waarbij de stroomrichting van de elektronen periodiek verandert, in tegenstelling tot gelijkstroom (DC), waarbij de stroomrichting continu in één richting blijft.

Een van de belangrijkste voordelen van wisselstroom is dat het gemakkelijker is om de spanning te regelen en te veranderen. Met wisselstroom is het bijvoorbeeld mogelijk om de spanning van een elektriciteitsnet te verhogen of te verlagen met behulp van transformatoren, zodat de elektriciteit veilig over lange afstanden kan worden getransporteerd. Dit is in tegenstelling tot gelijkstroom, waarvoor de spanning niet gemakkelijk kan worden aangepast en daarom niet efficiënt over lange afstanden kan worden getransporteerd.

Een ander voordeel van wisselstroom is dat het eenvoudiger is om elektriciteit te genereren en op te slaan. Veel van de meest voorkomende methoden om elektriciteit op te wekken, zoals kernenergie, waterkracht, windenergie en zonne-energie, produceren wisselstroom.

De meeste van de huizen en gebouwen die we vandaag de dag gebruiken zijn aangesloten op een wisselstroomnetwerk. het meest voorkomende huishoudelijke elektrische apparaten, zoals televisies, computers en airconditioning werken op wisselstroom.

Heeft Elon Musk de naam Tesla bedacht?

Nee, Elon Musk is niet de oprichter van Tesla en heeft dus ook niet de bedrijfsnaam bedacht. In het verleden stond onderstaande tekst op de website van de automaker. Inmiddels is deze tekst echter verdwenen:

“Zonder de visie en genialiteit van Tesla zou onze auto niet mogelijk zijn. We zijn ervan overtuigd dat Nikola Tesla, als hij vandaag zou leven, onze 100 procent elektrische auto zou bekijken en zowel begripvol als goedkeurend zou knikken.

Eenheid van magnetische fluxdichtheid: ook vernoemd naar Tesla

Het bedrijf Tesla is niet het enige dat vernoemd is naar futurist Nikola Tesla. In 1960 is de eenheid van magnetische fluxdichtheid naar hem vernoemd. 1 Tesla is 10.000 Gauss. Tesla is opgenomen in het zogenoemde SI-stelsel: een internationaal stelsel van eenheden. Dit stelsel wordt internationaal gebruikt, waardoor overal ter wereld ‘tesla’ een vast gegeven is.