Wat betekent WLTP? En hoe wordt WLTP berekend?

De WLTP is een verbruikstest die alle nieuwe elektrische auto’s verplicht moeten afleggen. WLTP staat voor Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure. De test geeft een realistisch beeld dan de NEDC-test.

Nieuwe elektrische auto’s worden op een rollenbank geplaatst en doorlopen een WLTP-cyclus van vier fasen: langzaam, normaal, snel en zeer snel. De gemiddelde snelheid van een WLTP-test is met 47 kilometer per uur hoger dan bij een NEDC-test (34 kilometer per uur). Daarnaast is de topsnelheid hoger: 131 km per uur. Ook zijn de rijweerstanden hoger, moet er vaker geremd worden en duurt een cyclus langer dan bij de verouderde NEDC-test. Dit komt overeen met de praktijk, waarbij een automobilist soms rustig in de stad rijdt en andere momenten snel accelereert op de snelweg.

De WLTP is realistischer dan NEDC, maar niet 100% accuraat. Airco wordt niet meegenomen en er zijn geen heuvels en dalen. Zeker wanneer je veel kilometers aflegt op de snelweg, zal het echte bereik veel lager liggen dan de WLTP-cijfers. Je moet het voorspelde bereik

Als je in een elektrische auto rijdt, dan weet je op een gegeven moment wat je qua bereik kan verwachten. Als je over de Duitse snelwegen racet of als de temperatuur ver onder 0 is, dan houd je er als bestuurder rekening mee dat je iets vaker moet laden. Het voordeel van rijden in een Tesla is het supercharger netwerk. Er is altijd wel een supercharger in de buurt om op te laden.

Hieronder zie je hoe Mercedes een WLTP-test uitvoert: