Wat is de beste laadpas (voor Europa) in 2023?

Er zijn inmiddels veel laadpassen te koop: met en zonder abonnement. In dit artikel verzamelen we onze favoriete laadpassen.

Shell Recharge: goede dekking, geen abonnementskosten

De populairste laadpas zonder abonnement is Shell Recharge. In heel Europa zijn snelladers te vinden, waar je relatief voordelig laadt: €0,59 per kWh. Dat is goedkoper dan bij Ionity, FastNed en superchargers (voor niet-Tesla’s). Daarnaast is er een uitstekende dekking in heel Europa. Deze app werkt uitstekend: je ziet precies waar er een plekje vrij is en hoeveel je betaalt. Net als bij de meeste gratis laadpassen zonder abonnement betaal je met de Shell Recharge-laadpas transactiekosten, namelijk 0,35 euro per laadsessie (tot een maximum van 7 euro per maand). Eigenlijk is het een no-brainer om een laadpas van Shell aan te vragen. Leg het pasje in de auto, installeer de app op je telefoon en je hebt altijd een lader in de buurt waar je naartoe kan.

Vandebron: gegarandeerd de laagste prijs per laadsessie, uitstekende dekking

Wil je liever niet geassocieerd worden met Shell? Of laad je vaker dan vijf keer per maand bij een snellader of openbare laadpaal en wil je besparen op transactiekosten? Kies dan voor een laadpas van Vandebron. Dit is met stip de beste laadpas. Je betaalt 3,50 euro per maand, maar Vandebron rekent geen extra kosten per laadsessie. De kosten van de laadpas zijn slechts 1,50 euro als je energie afneemt bij Vandebron, maar dat is niet verplicht. Je kunt laden bij alle openbare laadpalen in Nederland en een groot deel van alle laadpalen in Europa, dus o.a. bij Shell, Fastned, Innogy, Ionity, Allego, Corri-Door, Vattenfall, Ladenetz, Total en Aral. Daarnaast krijg je een overzicht van je laadkosten in een maandelijkse factuur, ontvang je een handige sleutelhanger en is het abonnement maandelijks opzegbaar. Nog een voordeel is dat je altijd de laagste prijs betaalt. Stel, een aanbieder hanteert een tarief van 30 cent per kWh, dan betaal je deze prijs en niet het standaard tarief van 38 cent per kWh. De gemiddelde prijs per 200 kWh ligt in de praktijk 5 tot 10 euro lager dan bij Shell Recharge, dus als je minder dan 100 kWh per maand openbaar laadt, dan is Shell Recharge voordeliger.

ANWB: vaste laadtarieven, geen abonnementskosten

Ook ANWB biedt een gratis laadpas aan. Hiermee kun je laden bij meer dan 100.000 laadpunten in heel Europa. Houd rekening met 0,34 euro per laadsesie. In Nederland betaal je overal 0,38 per kWh, ook al ligt het tarief voor een laadpaal lager. Dit kan dus ongunstig zijn voor jou, omdat het laadtarief van een aanbieder lager kan liggen, maar dan rekent ANWB nog wel gewoon 0,38 euro per kWh. Vandebron rekent dan wel het laagste tarief. Voor snelladen betaal je een vast tarief van 0,69 euro (met uitzondering van Ionity en Fastned). Net zoals bij Shell Recharge adviseren we om deze gratis laadpas aan te vragen en dan heb je standaard een mooie dekking in Europa.

Laden bij superchargers (ook voor niet-Tesla’s)

Rijd je in een Tesla? Dan kun je gebruik maken van het superchargernetwerk. Je hebt hier geen laadpas voor nodig. Het is op steeds meer plekken mogelijk om met niet-Tesla’s te laden bij superchargers. Stel, je rijdt in een Kia Niro of Hyundai Kona, dan kun je dus ook opladen bij een supercharger station. Controleer wel goed de dekking. Je kunt de Tesla-app downloaden en daar een account aanmaken. Wanneer je de eerste keer gaat laden, koppel je jouw betaalgegevens en kan het feest beginnen. Lees hier hoe het precies werkt.

Welke laadpassen in Frankrijk en Duitsland?

In Frankrijk en Duitsland kun je gebruik maken van veel snelladers en laadpalen. De dekking is in Duitsland wel wat beter dan in Frankrijk, maar beide landen timmeren goed aan de weg. Nederlandse laadpassen (zoals de hierboven genoemde passen) bieden een dekking van meer dan 80% in Duitsland en Frankrijk. Een extra laadpas kan nooit kwaad, dus we adviseren om dan Chargemap of Plugsurfing erbij te nemen. Bekende Franse laadpassen zijn Freshmile en KiWhi. In Duitsland kan het handig zijn om een Maingau-laadpas mee te nemen, maar die ga je waarschijnlijk niet gebruiken.

Welke laadpassen in Spanje?

Ga je richting Spanje? Dan adviseren we om de laadpas van Electromaps te bestellen. De laadpassen hierboven werken bij veel Spaanse laders, maar Electromaps heeft een dekking van 95% procent. Een andere populaire pas in Spanje is Respol (Ibil).

Welke laadpassen in Italië?

Op vakantie naar Italië? Als je richting Toscane gaat, dan raden we aan om een Italiaanse laadpas mee te nemen. De laadpassen van Nextcharge en Enel-X worden op alle Italiaanse netwerken geaccepteerd. Blijf je in Noord-Italië? Dan is de dekkingsgraad van laadpalen hoger en kun je dus vertrouwen op Shell Recharge, ANWB, Vandebron of een andere laadpaal.

Welke laadpassen in Kroatië en Slovenië?

Ga je richting Kroatië en Slovenië, dan is het slim om Plugsurfing aan te vragen. Download de app, activeer je account en start met laden. Plugsurfing heeft een uitstekende dekking in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië, Spanje, Kroatië, Denemarken, Finland, IJsland, Letland, Polen, Portugal, Tsjechië, Slowakije, Hongarije , Roemenië, Slovenië, Macedonië, Albanië en Kroatië. Je betaalt geen maandelijkse abonnementskosten, maar je betaalt wel eenmalig 9,95 euro voor een laadsleutel én een klein bedrag per laadsessie. Alle prijzen zie je in de app.

Welke laadpassen inGroot-Brittannië?

Naar Engeland of Schotland? In het Verenigd Koninkrijk kun je probleemloos laden. Type 2 laders worden in heel Europa gebruikt. Qua laadpas adviseren we Plugsurfing of Chargemap. Beide partijen hebben een grote dekking in Groot-Brittannië.

Ons advies: meerdere gratis laadpassen

Laadpassen van ANWB, Shell en Plugsurfing komen zonder abonnement, dus je kunt deze altijd aanschaffen. Samen heb je hiermee een uitstekende dekking. Laad je regelmatig onderweg? Dan adviseren we om een Vandebron-laadpas te gebruiken. Gebruik deze laadpas dan wel als je primaire laadpas (omdat er geen transactiekosten zijn en de kosten per sessie vaak lager zijn). Ga je op vakantie? Dan kan het slim zijn om laadpas aan te schaffen of te activeren die in dat specifieke land gebruikt wordt, maar in Europa zul je zien dat de dekking al erg goed is.

Nog een laatste tip: neem altijd een granny charger mee (oftewel een laadkabel die in een stopcontact past). Dan kun je altijd – in het geval van nood – opladen in een normaal stopcontact. Houd rekening met eventuele verloopstukken in landen met andere aansluitingen. Succes en een fijne reis!