Wat is de beste plek voor een laadpaal?

Heb je een eigen oprit of een garage? Dan kun je een laadpaal bij huis plaatsen. Maar wat is de beste plek voor een laadpaal?

Om te beginnen adviseren we om de laadpaal op een plek te installeren waar die niet in de weg staat. Een laadpaal is vaak niet mooi, dus probeer de paal zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen. Stel, je hebt een oprit die aan de ene kant grenst aan een grasveld en aan de andere kant grenst aan een schutting, dan is het slimmer om de laadpaal tegen de schutting te maken.

Wil je laden in de garage? Installeer dan een slimme rookmelder. Elektrische auto’s zijn niet brandgevaarlijker dan hybride auto’s of benzineauto’s, maar mocht er in een zeldzaam scenario brand uitbreken, dan ben je er in ieder geval op tijd bij. Laden in een garage heeft veel voordelen. Zo hoef je niet bang te zijn dat iemand anders ‘stiekem’ zijn of haar auto oplaadt en gaat de lader mogelijk langer mee (geen vandalisme, geen slecht weer, etc.).

Kies je voor een laadpaal met een vaste kabel? Controleer dan goed of er voldoende lengte is om de laadpoort van de auto te bereiken. Toch kan het geen kwaad om ook alvast rekening te houden met toekomstige auto’s of met vrienden of familieleden die willen laden. Op veel andere elektrische auto’s zit de laadpoort aan de andere kant. Is de kabel dan nog steeds lang genoeg om de laadpoort te bereiken?

Wil je niet teveel betalen voor de installatie van een laadpaal? Probeer dan een plekje te zoeken dicht bij de meterkast. Des te groter de afstand tussen de meterkast en de laadpaal, des te hoger de installatiekosten. Dit komt vooral omdat er meer graafwerkzaamheden zijn en er een langere kabel nodig is. Ontdek hier wat een laadpaal thuis kost.

Een andere afweging: installeer je de lader aan een muur of op een paal? Het is goedkoper om de lader aan een muur te bevestigen. Een paal kost al snel een paar honderd euro (inclusief graafwerkzaamheden). Het voordeel van een muur is dat het een kwestie is van boren en klaar.

Ga je voor een ’slimme’ laadpaal die met wifi verbonden is? Controleer dan of jouw netwerk sterk genoeg is om de laadpaal te bereiken. Anders kan het verstandig zijn om een versterker te plaatsen of om de laadpaal met een netwerkkabel te verbinden.

Zoek je nog een geschikte laadpaal voor thuis? We adviseren om een laadpaal te kopen bij Laadpaal Outlet. Niet alleen zijn laadpalen hier vaak erg goedkoop, maar ook is het mogelijk om een offerte aan te vragen voor installatie. Je kunt hier ook terecht voor advies en vragen over de perfecte locatie voor jouw laadpaal.