Er zijn veel autoverzekeringen, maar welke autoverzekering is het goedkoopst als je een Tesla rijdt? Wij zetten een aantal tips op een rij!
In een eerder blog schreven we al waarom autoverzekeringen duur zijn als je een Tesla rijdt. Je betaalt namelijk al snel twee tientjes extra per maand in vergelijking met andere auto’s in dezelfde prijsklasse. Juist daarom is het verstandig om goed te vergelijken. Iedere verzekeraar gaat anders om met bijvoorbeeld schadevrije jaren. Waar je bij verzekeraar A veel meer korting krijgt bij tien schadevrije jaren, biedt verzekeraar B veel meer minder korting.
Gemiddeld betaal je voor een autoverzekering voor je Model 3 al snel 60-70 euro per maand (bij 10 schadevrije jaren en 10.000-12.000 kilometer per jaar). Heb je geen schadevrije jaren? Dan betaal je al snel 150 euro per maand. Verslijt je jaarlijks tienduizenden kilometers? Ook dan zal het bedrag (logischerwijs) oplopen.
We adviseren daarom om meerdere autoverzekeringen tegelijk te vergelijken, bijvoorbeeld met de vergelijkingstool van Independer. Wel geven we je alvast een paar tips vooraf.
#1 Kies een All Risk-verzekering
Eigenlijk is dit natuurlijk een no-brainer. Stel, je rijdt je auto in de prak, dan krijg je bij WA en WA+ niks uitgekeerd van je verzekeraar. Kies dus altijd een All Risk-verzekering.
#2 Eigen risico
Bereken goed hoeveel eigen risico je wil. Je kunt voor 0 euro eigen risico gaan, maar dan valt de autoverzekering hoger uit. Ga je voor 150 euro eigen risico, dan betaal je (bij schade die niet te verhalen is op een tegenpartij) de eerste 150 euro uit eigen zak. Dat geldt niet alleen voor ongelukken, maar ook als je bijvoorbeeld een (onverklaarbare) kras wil herstellen. Het goede nieuws is dat Tesla een eigen bewakingssysteem heeft, namelijk de Sentry Mode, waardoor je onhandige figuren met winkelwagens eenvoudig opneemt.
#3 Check je diploma
Ben je hoogopgeleid? Dan is het interessant om eens te kijken bij Promovendum. Deze verzekeraar biedt autoverzekeringen aan voor hoogopgeleiden. Vaak zijn de tarieven interessant, omdat hoogopgeleiden minder vaak schades veroorzaken.
#4 Vergelijk polisvoorwaarden
Bij Independer kun je eenvoudig polisvoorwaarden vergelijken. Stel, een verzekeraar is 10 euro per maand duurder, maar heeft wel veel betere polisvoorwaarden, dan is dat wellicht de moeite waard. Zo heeft FBTO op het moment van schrijven uitstekende polisvoorwaarden, omdat de autoverzekering van FBTO dagelijks opzegbaar is en geen eigen risico heeft. Stel, je bent op vakantie en je auto wordt gestolen, dan krijg je bij veel verzekeraars geen hulp. Bij FBTO wel. Kortom, kijk verder dan je neus lang is en vergelijk de polisvoorwaarden. Goedkoop is vaak ook duurkoop.
#5 Betaal per jaar (en niet per maand)
Wie per jaar betaalt, krijgt vaak een paar procent korting. Daarnaast is per jaar betalen handiger als je een eigen bedrijf hebt. Je hoeft dan maar één inkoopfactuur per jaar te verwerken in plaats van twaalf inkoopfacturen. Onder aan de streep is je accountant dan ook blij.
#6 Sjoemel niet met je kilometers
Rijd je meer dan 20.000 kilometer per jaar? Vink dan niet aan dat je tussen de 5.000 en 10.000 kilometer per jaar aflegt. In dat geval ben je namelijk onderverzekerd en dan kunnen er problemen optreden als je schade rijdt. Controleer ook jaarlijks of het aantal gereden kilometers overeenkomt met jouw opgegeven kilometers bij de verzekering en pas aan (indien nodig).