Wat is de zuinigste Tesla?

Tesla’s zijn doorgaans energiezuinige auto’s. Natuurlijk verbruikt de Cybertruck wel wat meer stroom per kilometer, maar de Model 3, Model Y, Model S en Model Y presteren prima. Maar wat is nu de zuinigste Tesla?

De vernieuwde Model 3 met achterwielaandrijving is de zuinigste Tesla. Dit heeft meerdere redenen:

  • De Model 3 is het laagste model, waardoor de luchtweerstand minimaal is.
  • De vernieuwde Model 3 (Highland) die eind 2023 is geïntroduceerd is aerodynamischer dan de vorige Model 3.
  • De uitvoering met achterwielaandrijving is lichter (1777 kilo) dan de Long Range-uitvoering (1840 kilo). Vaak geldt: des te lichter de auto, des te minder energie kost het om de auto te laten rijden. Maar heel eerlijk: het verschil is minimaal. Een Model 3 met achterwielaandrijving en twee volwassen passagiers verbruikt ongeveer even veel als een Model 3 Long Range met één volwassen passagier.

Een Model 3 met achterwielaandrijving gebruikt gemiddeld 150 tot 200 Wh per kilometer. Stel, je betaalt ongeveer 0,30 per kWh stroom, dan kost een Model 3 SR+ dus ongeveer 5,26 euro per 100 kilometer. De zuinigste benzineauto’s in dezelfde categorie verbruiken al snel 6 a 7 liter benzine per 100 kilometer. Bij een benzineprijs van 2 euro ben je 12 tot 14 euro per 100 kilometer kwijt. Dat scheelt flink! Houd er wel rekening mee dat ik geen rekening houd met afschrijving.

Wil je een zuinige Tesla, houd er dan ook rekening mee dat jouw rijgedrag ook invloed heeft op het verbruik. Rijd je 100 kilometer per uur op de snelweg of geef je flink gas bij? Dan kun je nog een enorm zuinige Tesla hebben, maar dan moet je toch weer snel bijladen.

Is een Tesla zuiniger dan andere elektrische auto’s?

Tesla’s zijn vaak wel efficiënter dan andere elektrische auto’s, maar uiteraard komen andere merken in de buurt. Zo is de Hyundai IONIQ 6 ook een hele zuinige elektrische auto met een vergelijkbare watt per km als de Model 3. Ook de Dacia Spring Electric 45 en Opel Corsa Electric 51 kWh zijn zuinige auto’s.