Wat is een marge-auto?

Bij een marge-auto is de btw al eens betaald door een particulier. Het is hierdoor niet mogelijk om de btw terug te krijgen van de fiscus, waardoor er 0% btw op de factuur staat. De particulier kan de btw namelijk niet apart in rekening brengen aan de ondernemer.

Een marge-auto is dus geen btw-auto. Een btw-auto is eerst gekocht door een ondernemer. Een ondernemer betaalt de btw aan, waarna hij deze via de belastingdienst terug kan vorderen. Stel, een auto kost 60.000 euro excl. btw, dan betaalt een ondernemer eerst circa 72.000 euro aan de garage, om daarna 12.000 euro terug te krijgen van de Belastingdienst.

Een marge-auto kan geen btw-auto meer worden. Als een ondernemer een auto van een particulier koopt, dan blijft dit dus een marge-auto. De btw is immers al betaald. Een btw-auto kan wel een marge-auto worden. In dat geval koopt een particulier een auto van een ondernemer.

Een marge-auto is eigenlijk alleen interessant als je een auto privé wil rijden. De meeste marge-auto’s zijn namelijk even duur als btw-auto’s (in de btw). Sterker nog: vaak zijn marge-auto’s iets goedkoper, omdat elektrische btw-auto’s nog bepaalde bijtellingsvoordelen hebben uit het verleden en dat daarom de verkoopprijs iets hoger is. Als particulier kun je de btw niet terugvorderen, behalve onder bepaalde voorwaarden (bijv. export).

Wil je een auto zakelijk rijden? Dan heb je er baat bij dat je de belasting kunt terugvorderen. Kies dan altijd voor een btw-auto. Twijfel je of een auto een marge-auto is of een btw-auto? Vraag dit na bij de autogarage waar je een occassion koopt.

Is een nieuwe auto altijd een btw-auto?

Ja, een nieuwe auto uit de fabriek is altijd een btw-auto. Als de auto daarna wordt gekocht door een particulier, wordt het een marge-auto.

Is een gebruikte auto altijd een marge-auto?

Nee, als de gebruikte auto van een ondernemer is geweest, is het een btw-auto. De auto blijft een btw-auto zolang de auto wordt gekocht door andere ondernemers. Pas als de eerste particulier de auto koopt, wordt het een marge-auto.

Hoe weet ik zeker of de auto een btw-auto is?

Als je de auto gaat betalen, dan is er waarschijnlijk ook een factuur. Op die factuur staat 21% btw (en dus het btw-bedrag). Zie je de btw niet staan, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Neem dan contact op met het bedrijf waar je de auto koopt. Staat de BTW wel gespecificeerd, dan gaat het goed. Als een auto in de markt wordt gezet als btw-auto (met bijv. bijtelling erbij genoemd), maar er is geen btw-bedrag zichtbaar op de factuur, dan kan je te maken hebben met een malafide verkoper. Lees voor aanschaf dus ook altijd eerst de reviews van het desbetreffende bedrijf. Weet waarmee je in zee gaat.