Wat is een Tesla Megapack?

De Tesla Megapack is het grote broertje van de Powerwall. De Powerwall is een batterij die energie opslaat en op een later tijdstip deze energie kan vrijgeven, bijvoorbeeld als de zon niet meer schijnt. Een perfecte oplossing voor thuis als het niet langer mogelijk is om te salderen.

Een Tesla Megapack is een krachtig batterijsysteem dat is ontworpen voor commerciële en industriële toepassingen. Volgens de website van Tesla kan een enkel Megapack-systeem meer dan drie megawattuur aan energie opslaan. Dat is voldoende om gemiddeld 3.600 huishoudens een uur lang van stroom te voorzien. Het is een van de grootste batterijsystemen die momenteel beschikbaar zijn. De efficiëntie bedraagt 92 tot 93,5%. Stel, je slaat 3 megawattuur aan (zonne)stroom op, dan kun je dus ongeveer 2,8 megawattuur gebruiken.

Zo ziet de Tesla Megapack er van buiten uit.
En dit zie je als je de deuren opent. De verschillende batterijen zijn gemakkelijk te vervangen.

Een van de voordelen van de Tesla Megapack is dat het schaalbaar is. Je kunt dus meerdere Megapacks aan elkaar koppelen. Al deze batterijen samen kunnen nog meer energie opslaan. De Megapack kan ook worden gebruikt als back-up stroomvoorziening in het geval van stroomuitval. Het lijkt een interessante oplossing voor grote windmolenparken. Een groot Megapack-systeem kan dan gebruikt worden als buffer. Tijdens een harde storm is windenergie namelijk heel goedkoop (en verdient een eigenaar van een windmolenpark weinig). Nu worden windmolens regelmatig uitgezet. Maar dat kan slimmer, bijvoorbeeld door energie op te slaan en op een later tijdstip te verkopen als de inkoopprijs voor windenergie veel hoger is.

Tesla Giga Nevada
Een luchtfoto van Tesla Giga Nevada. Hier wordt de Megapack geproduceerd.

Megapack-factory in Shanghai

Tesla kondigde in april 2023 aan dat het van plan is om een Megapack-fabriek te bouwen in Shanghai (China). Dit zal Tesla in staat stellen om de productie van Megapacks te verhogen en zo meer bedrijven te voorzien van duurzame energie-opslagoplossingen. De verwachte productie: 10.000 Megapacks per jaar.

Van zonnestroom naar Megapack naar jouw auto

Waarschijnlijk gaan we in de toekomst superchargerstations zien met zonnepanelen en Megapacks. In dat geval kan Tesla namelijk “gratis” zonnestroom opwekken, opslaan in een Megapack en vervolgens tegen een aantrekkelijke prijs verkopen aan EV-rijders.