Wat is het aanhaalmoment voor Tesla wielmoeren?

Als je zelf de banden wisselt van je Tesla, dan moeten de wielmoeren (of wielbouten) goed worden vastgezet. Kies daarom het juiste aanhaalmoment.

De meeste mensen die zelf hun banden wisselen, gebruiken daarvoor een momentsleutel. Je kunt de spanning nauwkeurig instellen. Zo voorkom je dat de wielmoeren te los zitten en je onderweg een moer verliest of dat de wielmoeren te strak zitten en je velg of moer wordt beschadigd.

Het ideale aanhaalmoment is afhankelijk van het voertuig, de velg en de bout zelf. Tesla schrijft een aanhaalmoment van 175 Nm (129 lb. ft) voor, zowel voor de Model 3 als voor de Model Y. De juiste sleutelwijdte is 21 mm. Het aanhaalmoment is hoger dan gemiddeld, wat o.a. komt doordat de banden forser zijn. Heb je andere velgen? Dan kan het goed zijn om bij de fabrikant te informeren wat het aanhaalmoment is. Meestal staat dit in de handleiding.

Nog een paar tips:

  • Als je de bouten monteert, doe dit dan altijd kruislings. Dus: 1, 3, 5, 2, 4.
  • Zitten de bouten vast? Trek de bouten dan altijd nog een keer extra aan met de momentsleutel, zodat je zeker weet dat ze goed vastzitten.