Wat is het realistische bereik van een Tesla Model 3?

De Model 3 heeft een bereik (WLTP) van 409 (SR+) of 560 (LR) kilometer. Dit is natuurlijk niet het realistische bereik.

Het realistische bereik van de Standard Range Plus is 290 tot 330 kilometer. De Long Range komt uit op 350 tot 390 kilometer Er zijn verschillende testen online te vinden, maar ook houden veel Tesla Model 3-rijders hun verbruik nauwkeurig in de gaten. Daarom kun je ook veel spreadsheets terugvinden, zoals hier.

Wil je een zo groot mogelijk bereik? Probeer dan de cabine voor te verwarmen voor vertrek, laad zo laat mogelijk (zodat de accu is voorverwarmd) en rijd met een percentage van 95-100% weg. Let op: normaal is het verstandig om tot max. 90 procent op te laden. Probeer op Nederlandse snelwegen stabiel 100 te rijden (bijv. met autopilot aan) of hang achter vrachtwagens (lekker slipstreamen). Zet de airco of verwarming niet te hoog. Daarnaast ben je afhankelijk van externe factoren: is het niet te warm of te koud? Regent het? Is er veel wind? Een groot bereik heb je niet altijd in de hand.

Als het heel koud is of als je agressief rijdt, stijgt het aantal Wh per kilometer naar 200-250 per kilometer en neemt het bereik af. Houd bij extreme omstandigheden rekening met een bereik van 250 kilometer (in de SR+).

Goed nieuws: onderweg kom je gelukkig veel superchargers tegen. Iedere twee of drie uur laden is geen straf. Haal even een lekkere cappuccino, beantwoord e-mails, ga netflixen of bekijk de andere Tesla’s. Je bent zo gewend aan deze nieuwe manier van rijden.