Elektrische apparaten gebruiken soms stroom als ze niet worden gebruikt. Dit noemen we sluipverbruik. Een gemiddeld huishouden is jaarlijks 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat komt neer op meer dan honderd euro.
Ook elektrische auto’s verbruiken stroom als ze niet worden gebruikt. In het geval van een elektrische auto – zoals een Tesla – is dit wat beter te verantwoorden dan wanneer jouw televisie stroom verbruikt als deze uit staat. Wellicht staan er beveilingscamera’s aan (Sentry Mode), worden er updates gedownload of wordt de cabine gekoeld (Cabin Overheat Protection). Daarnaast verlies je altijd wat stroom als je een auto bijlaadt. Zo verlies je 7,7 procent stroom als je een Model 3 met 11 kW bijlaadt en zelfs 11,4 procent als je met 3,5 kW bijlaadt.
Sluipverbruik Tesla: 0,5 tot 1 procent per dag
Het sluipverbruik van een Tesla is gemiddeld circa 0,5% tot 1% per dag. Dat komt neer op circa één tot twee kWh per dag. Stel, de accu van je Tesla is voor 90% vol en je parkeert je auto een week, dan is daarna 83% over. Je kunt een elektrische auto probleemloos wekenlang parkeren, als je Sentry Mode maar uit hebt staan. Sentry Mode is namelijk een geduchte stroomverbruiker. Sentry Mode verbruikt namelijk 160 Watt per uur.
Hoe voorkom ik hoog sluipverbruik?
Op Tesla360 hebben we in dit artikel de beste tips opgesomt als je jouw Tesla lang wil parkeren op een vliegveld en je sluipverbruik zoveel mogelijk wil stoppen. Zorg dat de auto voldoende is opgeladen (80% of meer), zet Sentry Mode uit en zet ‘Cabin Overheat Protection’ uit. Open de Tesla-app zo min mogelijk als je weg bent.
Wil je sluipverbruik tijdens het laden voorkomen? Laad dan met een zo hoog mogelijk vermogen bij. Een zogenoemde 3-fasenlader is duurder dan een 1-faselader, maar je kunt wel sneller laden én je verliest minder stroom tijdens het laden. Uiteindelijk verdien je de meerprijs van een 3-fasenlader uiteindelijk weer terug.