Wat is het verschil tussen automatisch sturen en Enhanced Autopilot?

Je kunt ‘automatisch sturen’ aanzetten op het Autopilot-scherm, maar wat is het verschil tussen automatisch sturen en Enhanced Autopilot?

Automatisch sturen maakt gebruik van de zogenoemde Traffic-aware Cruise Control. De auto blijft hierdoor in zijn rijstrook wanneer met een constante, ingestelde snelheid wordt gereden. Het voordeel van automatisch sturen is dat je niet zelf hoeft te sturen. De auto houdt zichzelf in de rijstrook.

Wel is het goed om altijd de handen aan het stuur te houden. Zo werkt de functie niet goed in combinatie met Nederlandse spitsstroken. Zo’n spitsstrook loopt soms over een schuine doorgetrokken streep heen (zie foto hieronder) en dan volgt automatisch sturen de schuine lijn. In dat geval moet je een stuurcorrectie uitvoeren, maar dan zal ook ‘automatisch sturen’ worden uitgeschakeld. Je moet deze functie daarna weer inschakelen.

Spitsstroken en automatisch sturen: niet de beste vrienden. Zou de rechterrijstrook open zijn? Dan volgt de auto in deze situatie de schuine doorgetrokken streep.

Natuurlijk is het nog wel mogelijk om te wisselen van rijstrook. Gebruik de richtingaanwijzer en stuur daarna de auto naar links of rechts. Als je ‘Auto Lane Change’ hebt geactiveerd, dan verschuift de auto zelfstandig een rijstrook op. Automatisch sturen detecteert rijstrookmarkeringen en andere voertuigen en objecten. Is de kust veilig? Dan kun je sturen naar de rijstrook ernaast.

Er zijn wat verschillen tussen ‘automatisch sturen’ en ‘Enhanced Autopilot’. ‘Automatisch sturen’ is namelijk onderdeel van ‘Enhanced Autopilot’, maar koop je ‘Enhanced Autopilot’, dan krijg je nog een aantal extra functies, zoals Auto Lane Change (zet de richtingaanwijzer aan en ervaar hoe de automatisch naar links of rechts verplaatst), automatisch inparkeren en Smart Summon (de auto rijdt zelfstandig naar je toe). Wil je dat de auto nog zelfstandiger rijdt? Kies dan voor volledig zelfrijdende besturing (FSD).