Wat is range anxiety?

Range anxiety is angst dat jouw auto onvoldoende bereik heeft om zijn bestemming te halen. De eerste elektrische auto’s hadden nog geen groot bereik en er waren nog weinig laadstations, waardoor automobilisten soms badend in het zweet naar de kilometerteller keken.

Heb je een elektrische auto met een kleiner bereik (bijv. Renault Zoe) of ben je op vakantie in een gebied met weinig laders, dan kan range anxiety (afstandsangst) optreden. Daarnaast kunnen weersomstandigheden veranderen, waardoor het bereik snel afneemt. Ook dat is verwarrend voor nieuwe EV-rijders.

Leer je elektrische auto kennen en zoek zeker in het begin niet de limieten op. Laad op tijd en je krijgt steeds meer vertrouwen in je auto.

Tesla heeft gelukkig een groot netwerk van superchargers. Dankzij het ingebouwde navigatiesysteem word je als bestuurder van supercharger naar supercharger geleid. Is de afstand te groot? Dan krijg je het advies om iets langzamer te rijden. Tevens kun je terugvallen op andere snellaadstations. Kortom, range anxiety is verleden tijd.