Wat is snelladen?

Snelladers hebben een hogere stroomsterkte of een hoger voltage dan de meeste openbare laders en thuisladers. Hierdoor hebben snelladers een hoger vermogen. De batterij van je elektrische auto ontvangt meer stroom en is sneller opgeladen.

Snellaadsystemen zijn een belangrijk onderdeel van de infrastructuur die nodig is om het groeiende aantal elektrische voertuigen op de weg te ondersteunen. Je kunt snel en gemakkelijk je auto opladen, waarna je jouw rit weer kunt vervolgen. Bij de meeste snelladers kun je na vijftien of dertig minuten laden weer verder rijden met een accu die voor minimaal tachtig procent vol is. Dit betekent dat snelladen niet veel langer duurt dan tanken bij een benzinestation.

Er zijn inmiddels al snelladers met een vermogen tot 400kW. Zo plaatste Fastned in december 2022 de eerste 400kW-lader langs de A8 bij Oostzaan. Overigens zijn er op dit moment nog niet veel auto’s die op deze snelheid kunnen laden. Veel elektrische auto’s kunnen maximaal tot 100kW of 200kW laden.

Is snelladen duurder dan normaal laden?

Ja, snelladen is vaak duurder dan regulier laden. Dit komt mede omdat deze laadstations aangesloten zijn op het midden- of hoogspanningnet en omdat snellaadpalen complexer in elkaar zitten. Daarnaast zijn er minder snelladers dan openbare laders en bevinden zij zich op A-locaties, zoals langs snelwegen. Veel snelladers bieden abonnementen aan. Als je als abonnee laadt, betaal je vaak een lager tarief.

Zijn Tesla superchargers snelladers?

Ja, ook superchargers van Tesla zijn snelladers. Je kunt ook bij superchargers opladen als je geen Tesla rijdt, maar dan betaal je wel iets meer per kWh dan Tesla-eigenaren. Andere bekende snelladers zijn Fastned, Ionity en

Is snelladen slecht voor de accu?

Gelijkstroom van een snellader vormt een grotere belasting voor het accupakket van je elektrische auto dan wisselstroom. Dit kan leiden tot vroegtijdige uitputting van het batterijpakket, dus langzaam laden heeft de voorkeur. Zo nu en dan snelladen is overigens geen probleem en zal geen negatieve invloed hebben op de prestaties van de batterij.