Wat is ‘vegan leer’ eigenlijk?

Gehecht aan leren stoelen? Als je in een nieuwe Tesla rondrijdt, dan zit je op stoelen die bekleed zijn met vegan leer. In het interieur van een Model 3 of Model Y worden namelijk geen dierlijke materialen gebruikt. Is dat een stap terug?

Vegan leer is een sexy woord voor nepleer. Vegan leer is namelijk gemaakt van plastic, of – in het geval van Tesla’s vegan leer – polyurethaan. Dat klinkt heel goedkoop en dat kan nepleer soms ook zijn. Nepleer heb je namelijk in allerlei soorten. Van de goedkope nepleren tasjes op de wekelijkse weekmarkt tot de luxe vegan leren stoelen in een Tesla. Het is dus niet zo dat nepleer een inferieur product is naast écht leer.

De vegan leren stoelen in een Tesla hebben namelijk een premium uitstraling en zijn zeer comfortabel. Veel Tesla-eigenaren vinden de stoelen fijner zitten dan echte leren stoelen. Een voordeel van vegan leer is dat het materiaal veel langer goed blijft dan echt leer. Echt leer leeft en gaat scheuren, verkleuren en kreukelen. Kwalitatief nepleer niet. Daarnaast is vegan leer makkelijker schoon te maken, bijvoorbeeld met vochtige babydoekjes.

Het grootste voordeel van vegan leer is dat de auto vrij is van dierlijke materialen. Dierenrechtenorganisatie PETA werkte in 2018 en 2019 nauw samen met Tesla om synthetisch kunstleer te ontwikkelen. “Door geen gebruik te maken van leer worden ontelbaar veel koeien gered”, concludeert PETA in een persbericht. Op de website van PETA is te lezen dat alleen in de Verenigde Staten jaarlijks miljoenen koeien en andere dieren worden gedood voor hun huid.

Ook steeds meer andere autofabrikanten maken de overstap van echt leer naar nepleer. Een goede ontwikkeling, wat ons betreft. Wat vind jij ervan? Deel je mening onder dit artikel!