Wat kost een laadpaal thuis?

Het kostenplaatje voor het aanschaffen en installeren van een laadpaal thuis is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type laadpaal (simpel of geavanceerd), de locatie waar de paal moet worden geïnstalleerd (hoe ver van de meterkast?) en het type stroomaansluiting waar de paal op aangesloten moet worden (1 fase of 3 fase?).

Over het algemeen kost het aanschaffen en installeren van een laadpaal thuis tussen de €1.000 en €3.000, afhankelijk van de specifieke wensen en omstandigheden. Installeer je de laadpaal zelf? Dan kost het je €500 tot €1.000. Ben je niet heel handig met elektra? Dan adviseren we om niet zelf te prutsen en de installatie uit te besteden, zeker als het gaat om een 3 fase lader!

Er zijn verschillende soorten laadpalen op de markt, variërend van eenvoudige oplaadpunten tot meer geavanceerde modellen met extra functies, zoals load balancing en toegang op afstand via een app. De prijs van een laadpaal is vaak afhankelijk van de specificaties en de hoeveelheid stroom die de paal kan leveren. Sommige laadpalen zijn bijvoorbeeld geschikt voor sneller laden (3 fase), terwijl andere modellen juist bedoeld zijn voor het langzamer opladen van een elektrische auto (1 fase).

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden, zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet nodig hebt.

Wat zijn de beste goedkope laders?

Er zijn een aantal goedkope laadpalen. Deze laadpalen schaf je aan voor maximaal 600 euro. We zetten onze drie favoriete laadpalen voor je op een rij.

Rijd je een Tesla? Dan kan het interessant zijn om de Tesla Wall Connector te kopen. Dit is een eenvoudige lader. Op Marktplaats vind je gloednieuwe exemplaren voor nog geen 400 euro.

Rijd je een ander merk elektrische auto? Dan adviseren we de Webasto Pure II: een robuuste lader met vijf jaar garantie. Deze lader wordt standaard geleverd met een type 2-laadkabel met een lengte van 4,5 of 7 meter. De lader heeft handige functies, zoals DC lekstroom beveiliging, een sleutelbediende schakelaar om het gebruik te beperken en LED-verlichting om de laadstatus weer te geven. Koop de Webasto Pure II bij Laadpaal Outlet.

Een alternatief is de Ratio Home Box 3. Deze laadpaal is na installatie ook direct klaar voor gebruik en verkrijgbaar in ieder gewenst vermogen. Koop de Ratio Home Bok 3 bij Laadpaal Outlet.

We adviseren om een laadpaal te kopen bij Laadpaal Outlet. Niet alleen zijn laadpalen hier vaak erg goedkoop, maar ook is het mogelijk om een offerte aan te vragen voor installatie.

Webasto Pure

Wat is load balancing?

Heb je wat meer te besteden? Dan kan het slim zijn om load balancing te installeren. Dit kost tot 500 tot 1500 euro extra bovenop de laadpaal en de installatiekosten. Load balancing betekent vermogensverdeling. Het load balancing systeem houdt het energieverbruik in huis in de gaten. Gebruiken teveel apparaten stroom? Dan kan het systeem tijdelijk minder stroom naar de auto ‘sturen’, waardoor het stroomnetwerk niet overbelast wordt. Heel eerlijk: als je slim laadt (bijv. alleen ‘s nachts) dan is load balancing niet nodig. Maar heb je zonnepanelen? Dan is load balancing wel handig, want dan kun je opgewekte stroom direct naar de auto leiden.

Wat is het verschil tussen 1 fase en 3 fase laden?

Het verschil tussen 1 fase en 3 fase laden zit in de manier waarop elektriciteit wordt aangeleverd aan de elektrische auto. Een fase is een van de drie draden die worden gebruikt om elektriciteit te transporteren. Bij 1 fase laden wordt de elektriciteit via één van deze draden aangeleverd, terwijl bij 3 fase laden de elektriciteit via alle drie de draden wordt aangeleverd. Dit betekent dat bij 3 fase laden meer elektriciteit tegelijk kan worden aangeleverd dan bij 1 fase laden, wat leidt tot een snellere laadtijd. Om een voorbeeld te geven: bij 3 fase laden is een gemiddelde elektrische auto binnen vier tot vijf uur opgeladen, terwijl die bij 1 fase laden tot 24 uur kan duren.

1 fase laden wordt vaak gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s thuis, aangezien de meeste huizen alleen over een 1 fase stroomaansluiting beschikken. Wel is het mogelijk om thuis een 3 fase stroomaansluiting aan te leggen, maar dit kan extra kosten met zich meebrengen. Wij adviseren om dit wel te doen als je de financiële ruimte hebt. Het kan voorkomen dat je thuis komt met een lege accu en een paar uur later alweer ergens naartoe moet. Dan is het fijn dat je thuis snel kan laden. Heb je een energiecontract met dynamische tarieven? Dan kun je sneller profiteren van voordelen. Stel, de stroomprijs is negatief van 14 uur tot 15 uur, dan kun je binnen dat uurtje drie keer zoveel stroom laden.

Kan een muurlader op een paal geïnstalleerd worden?

Ja, in principe kan iedere lader op een paal gemonteerd worden. We adviseren om een hardhouten paal te gebruiken. Een hardhouten paal gaat vele jaren mee en is een duurzame keuze.

De afstand tot de meterkast is bepalend

Laat je de laadpaal installeren? Houd er dan rekening mee dat de installatiekosten vooral afhankelijk zijn van de afstand tot de meterkast.

In mijn geval was er 25 meter graafwerk nodig van de meterkast naar de plek van de laadpaal. De installateur kwam met een stratenmaker om de oprit open te maken en de stenen daarna netjes terug te leggen. Je kunt kosten besparen door veel voorwerk zelf te doen, bijvoorbeeld zelf alvast een sleuf te graven. Dan nog is er een lange (en dure) kabel nodig).

Extra kosten: Kwh meter laten installeren

Wil je een Kwh meter laten installeren? Dit kan handig zijn als je ondernemer bent en de auto zakelijk rijdt. In dat geval kun je bijhouden hoeveel stroom je laadpaal in de auto stopt. Stel, dit is 100 kWh en de energieprijs is 0,30 euro, dan kun je 0,30 euro * 100 (= 30 euro) overmaken van je holding naar je privérekening. Dit mag alleen als je bewijs hebt, dus je moet dan een sluitende kilometerregistratie hebben of een Kwh meter in de meterkast.

Kan ik subsidie aanvragen voor mijn laadpaal?

Zakelijk zijn er mogelijkheden, zoals Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), maar particulieren kunnen helaas geen subsidie aanvragen. Heb je geen eigen oprit? Dan kan het interessant zijn om een openbaar laadpunt aan te vragen via de gemeente. Check de regels in jouw gemeente op LaadpaalNodig.nl.

Wat betaal jij voor je laadpaal?

We zijn heel benieuwd hoeveel jij uiteindelijk hebt betaald voor jouw laadpaal en de installatie van je lader. Laat een reactie achter onder dit artikel!