Wat kost het opladen van een Tesla?

Een Tesla Model 3 heeft een accucapaciteit van 55 tot 75 kWh. Als je thuis oplaadt, dan is de gemiddelde prijs per kWh ongeveer 0,30 euro. Dit betekent dat een ‘volle tank’ ongeveer 18 tot 24 euro kost.

Een elektrische auto met een volle tank komt natuurlijk minder ver dan een normale auto. Toch is rijden op stroom wel veel voordeliger dan rijden op diesel of benzine. De zuinige Hyundai Ioniq rijdt namelijk 1 op 25 en verbruikt iedere honderd kilometer vier liter. Bij 2,50 euro per liter is het verbruik dus 10 euro per 100 kilometer. Een Ioniq komt met 20 euro benzine dus niet verder dan 200 kilometer, terwijl de Tesla Model 3 SR+ een werkelijk bereik heeft van 290 tot 330 kilometer op een volle tank. Alleen kijkend naar brandstof is een elektrische auto gemiddeld 1,5 tot 2 keer zo goedkoop als een benzineauto. En dan hebben we wegenbelasting en onderhoud nog niet meegerekend.

Overigens weten we nog niet wat de toekomst brengt. De prijs van energie is van 2010 tot 2020 met veertien procent gestegen. De brandstofprijzen zijn echter gelijk gebleven. Aan de andere kant is de verwachting dat accu’s in de toekomst steeds efficiënter worden. Het bereik per kWh zal dus toenemen, wat de prijsstijging van energie tenietdoet.

Tips bij thuis opladen

Heb je een dubbele meter? Kies er dan voor om je auto ‘s nachts op te laden. Je betaalt dan een paar cent minder per kWh. In de app van Tesla kun je instellen dat je alleen ‘s nachts wilt opladen. Een ander voordeel is dat je stroomnetwerk niet snel overbelast is en je dus geen load balancing nodig hebt.

Een andere bespaartip: koop zonnepanelen. Binnen vijf jaar heb je de kosten weer terugverdiend en kun je thuis ‘gratis’ opladen. Lees hoeveel je zonnepanelen je nodig hebt om een Tesla op te laden.

Opladen bij snellaadstations is duur…

Kun je niet thuis opladen? Dan kan elektrisch opladen duurder zijn dan rijden op benzine. Zo betaal je bij FastNed ruim 0,80 euro per kWh en kost een volle tank (in het geval van een Model 3 SR+) geen 12 euro, maar ruim 40 euro. Als je een Hyundai Ioniq PHEV voor 40 euro voltankt, dan kom je daarmee verder dan de Model SR+.

…ook bij Tesla’s eigen superchargers

Het eigen superchargernetwerk van Tesla was lange tijd een goedkoop alternatief met laadtarieven van 0,22 euro tot 0,26 euro per kWh. Inmiddels betaal je echter al meer dan 0,70 euro per kWh bij superchargers in Nederland, dus ook opladen bij superchargers is niet voordelig.

Maak voor jezelf een rekensom

Uiteindelijk moet je voor jezelf een rekensom maken. Hoe vaak laad ik thuis? En hoe vaak onderweg? Laad je misschien ook nog (kosteloos) op het werk? Zo weet je precies wat elektrisch rijden jou kost.

Om een goede berekening te maken is het eerst belangrijk om te weten: hoe groot is de accucapaciteit van mijn auto? Je kunt daarvoor de tabel raadplegen op EV-database.nl. Zo heeft de Cybertruck Tri Motor een accucapaciteit van 200 kWh, terwijl de Tesla Model X Long Range een capaciteit heeft van 90 kWh. De Model 3 SR+ heeft een capaciteit van 50 kWh en de de LR een capaciteit van 70 kWh.

De volgende stap is berekenen hoeveel je per kWh betaalt. Stel, je laadt 80% thuis (a 0,22-0,26 euro) en 20% bij een snellaadstation van FastNed (a 0,59 euro per kWh), dan kom je dus uit op 0,31 euro per kWh. Vermenigvuldig dit met je accucapaciteit en je weet hoe ver je komt.

Maar wat kost mij dit per kilometer?

Ook dan is het goed om EV-database.nl te raadplegen. Je ziet dat een Tesla Model S Long Range een verbruik heeft van gemiddeld 162 Wh/km. Stel, je deelt 1000 vervolgens door 162, dan weet je hoeveel kilometer je kan rijden met 1 kWh, namelijk 6,17 kilometer. 6,17 kilometer kost dus 0,31 euro (volgens het bovenstaande voorbeeld), dus je betaalt 0,05 euro (0,31 delen door 6,17) per kilometer. Dit is natuurlijk alleen elektriciteit, oftewel exclusief afschrijving, verzekeringen en onderhoud.