Wil je een Yoke-stuur? Extra lappen a.u.b.!

Begin 2021 werden de nieuwe Model S en Model X getoond met het nieuwe Yoke-stuur. Er kwam veel kritiek op het Yoke-stuur, waardoor Tesla al snel een normaal stuur toevoegde als optie. Nu gaat Tesla nog een stap verder. Wil je het Yoke-stuur in plaats van een normaal stuur? Dan betaal je vanaf nu 250 euro extra.

Het Yoke-stuur ziet er zeer futuristisch uit. Deze stuurknuppel lijkt rechtstreeks uit Knight Rider te komen. Je voelt je een piloot op de weg. Toch is er ook kritiek. Het stuur is wat lastiger vast te houden dan een rond stuur. Je kunt bijvoorbeeld niet makkelijk het stuur overpakken, bijvoorbeeld als je over een rotonde rijdt of een scherpe bocht neemt.

Potentiële Model S of Model X-kopers die een Yoke willen, zullen zich niet af laten schrikken door het prijskaartje van 250 euro, maar het is wel een opvallende koerswijziging van Tesla. De Yoke is namelijk niet meer de ‘standaard’. Het is aannemelijk dat Tesla dit stuurtype op een bepaald moment gaat uitfaseren als blijkt dat er weinig vraag naar is. In dat geval wordt het Yoke-stuur nog duurder dan 250 euro of is de Yoke niet meer te kiezen.

Binnenkort krijgen de Model 3 en Model Y een ‘refresh’. Dit wordt project Highland genoemd. We zijn benieuwd of we de Yoke dan ook mogelijk is als optie. We gaan het zien!