Yoke-stuur of normaal stuur? De meningen zijn verdeeld!

Bestel je een Model S of X, dan heb je sinds begin dit jaar de mogelijkheid om te kiezen tussen een Yoke-stuur en een normaal stuur. Wat kies jij?

Het Yoke-stuur ziet er zeer futuristisch uit. Deze stuurknuppel lijkt uit Knight Rider te komen. Daarnaast ontbreken de twee pookjes, waarmee je vroeger de knipperlichten kon inschakelen. Dit zijn knoppen op het Yoke-stuur geworden. Je begrijpt wel dat dit even wennen is. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe het Yoke-stuur werkt.

Kies je voor het ronde wiel? Ook dan ontbreken de twee pookjes en bedien je de knipperlichten en ruitenwissers via knoppen op het stuur.

Of je voor een Yoke gaat of voor een normaal stuur: dit moet je voor jezelf bepalen. Reviewers zijn niet enorm enthousiast over het Yoke-stuur, omdat het lastiger is om het stuur over te pakken, bijvoorbeeld in een scherpe bocht of als je over een rotonde rijdt. Daarnaast kun je het Yoke-stuur eigenlijk maar op één manier vasthouden, namelijk met je handen op ‘kwart voor drie’, oftewel links en rechts van het stuur. Een rond stuur geeft meer mogelijkheden. Een voordeel van het Yoke-stuur is dat je het display voor je beter ziet.

Er zijn inmiddels redelijk wat kopers die hun Yoke-stuur hebben laten vervangen voor een rond stuur. Ook dat kan. Ben je achteraf niet tevreden met het Yoke-stuur, dan kun je – voor het bescheiden bedrag van 700 dollar – een rond stuur kopen.

En… weet je het al? Ga je voor rond of voor een stuurknuppel? Deel jouw reactie onder dit artikel!