Zachary Kirkhorn weg als technisch directeur: wat betekent dat voor de toekomst van Tesla?

Financiële topman Zachary Kirkhorn verlaat Tesla. De reden voor zijn vertrek heeft de Amerikaanse autofabrikant niet bekendgemaakt.

“Het bedrijf kondigde vanochtend aan dat ik mijn rol als Chief Financial Officer heb neergelegd. Ik word opgevolgd door Vaibhav Taneja”, schrijft Kirkhorn op LinkedIn. “Deel uitmaken van dit bedrijf is een bijzondere ervaring. Ik ben enorm trots op het werk dat we samen hebben gedaan sinds ik meer dan dertien jaar geleden in dienst trad. Ik wil de getalenteerde, gepassioneerde en hardwerkende werknemers bij Tesla bedanken, die dingen hebben bereikt die velen niet voor mogelijk hielden. Ik wil Elon ook bedanken voor zijn leiderschap en optimisme. Hij heeft veel mensen geïnspireerd.”

Elon Musk heeft een reactie geplaatst op X, het voormalige Twitter.

Van Microsoft naar Tesla

Kirkhorn startte na zijn studie bij Microsoft en ging in 2010 bij Tesla in dienst als financieel analist. In de jaren daarna klom hij op om in 2019 Deepak Ahuja te vervangen als Tesla’s nieuwe CFO. 

Wie is de nieuwe CFO Taneja?

De nieuwe CFO Vaibhav Taneja is sinds 2017 in dienst bij Tesla. Daarvoor werkte hij bij PwC en SolarCity. Dat laatste bedrijf werd in 2016 overgenomen door Tesla, waardoor Taneja onder de vleugels van Musk kwam.

Speculaties en dalende koers

Onder de LinkedIn-post wordt veel gespeculeerd. Zou Kirkhorn zijn ontslagen? Speelt er iets anders achter de schermen? Het is een feit dat Tesla begin dit jaar diverse prijsverlagingen heeft doorgevoerd. De omzet is gestegen, maar de winstmarge is wel gezakt. We weten dat vooral Elon Musk een voorstander is van hoge productie met een lagere marge. Als Kirkhorn een andere visie daarop heeft, zou dat intern geleid kunnen hebben tot een conflict. Hoe dan ook is de wisseling van een technisch directeur nooit goed voor een bedrijf. Het zorgt voor extra onzekerheid in een turbulente tijd. Een aandeel in Tesla was in juli 267 euro waard, maar inmiddels nog slechts 226 euro.